Laatste Nieuws


De Stadsboomgaard is aangewezen als gemeentelijk groenmonument!


Dit heeft het college van burgemeesters en wethouders van gemeente Zutphen besloten op dinsdag 16 mei 2017. De boomgaard is het eerste Zutphense groenmonument. De aanwijzing betekent dat de cultuurhistorische waarden behouden moeten blijven.

Bekijk het laatste nieuws op:

http://www.contactzutphen.nl/nieuws/algemeen/145393/stadsboomgaard-eerste-zutphense-groenmonument

 

 

 

 

 

Stadsboomgaard Nieuwjaarssymposium

 Vrijdag 20 januari 2017

Thema: 'Groen Erfgoed Leeft' in Zutphen

Tijdens het symposium kwamen de volgende onderwerpen aan bod

 • De Stadsboomgaard als onderdeel van het militaire landschap in het huidige Vogelpark. Nog enkele contouren van de voormalige verdedigingswerken van Menno van Coehoorn zijn zichtbaar aanwezig, echter niet onderhouden Agnes Kleinsmit-Bureau GroenMotief;

• De oorsprong en reis van de appel naar Europa Hennie Rossel - Pomoloog;

• Onderhoud van hoogstamboomgaarden vereist kennis en kunde van vrijwilligers, een Hoogstambrigade biedt uitkomst Erik van Eek – Landschapsbeheer Gelderland;

• Welke waardering krijgt Groen Erfgoed in de gemeente Zutphen en wat betekent het voor de toekomst? Hendrik Haafkens - Erfgoedadviseur gemeente Zutphen;

• Uitdaging en voldoening bij een groen schoolplein voor kinderen Elza-Baukje Lap – Basisschool de Bongerd.

Voorinschrijving publieksuitgave ‘Stadsboomgaard Zutphen, Een bloeiende historie’

De voorinschrijving voor de uitgave ‘Stadsboomgaard Zutphen, Een bloeiende historie’ is tijdens het symposium van start gegaan. We zijn zeer verheugd dat er al meer dan 50 stuks zijn aangemeld. We houden u op de hoogte wanneer de uitgave verschijnt. Mocht u er ook één in uw bezit willen hebben, dan kunt u zich opgeven via stadsboomgaardzutphen@live.nl (ovv naam, telefoonnummer, aantal exemplaren en e-mailadres). De uitgave is € 19,95 met harde kaft.

Aan het symposium deden tenminste 17 organisaties mee:

Stichting Vrienden van het Vogelpark, Stichting Toeristisch Varen (Fluisterboten), Stichting Wijnhuisfonds, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Bomenstichting Zutphen, Gemeente Zutphen, Bureau GroenMotief, IVN, Stichting Stadsvoedsel Zutphen, Project PI, Stichting Warnsveldse Overtuin, Oostpijl Hoveniers, Rurealis, VillaVerde Tuinonderhoud, Vogelwerkgroep Zutphen, Stadsboomgaard Zutphen, Basisschool De Bongerd, buurtbewoners en alle hierboven niet genoemde aanwezigen.

 

De Stadsboomgaard bij Gelderse Koppen 

Bekijk hier het filmpje:

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2118232/Appels-plukken-in-de-stad

 

 

11 maart 2016 NL Doet!

Op 11 maart 2016 plantte plantte burgemeester Abbenhues samen met een buurtbewoner een Gieser Wildeman in de Stadsboomgaard tijdens NLDoet.

Bekijk hier het leuke filmpje:

http://youtu.be/YwwB5cHesGs

 

 

Klik op de link voor een prachtig foto-overzicht van de boomgaard:

http://www.reidinga.nl/Zutphen/boomgaard/stadsboomgaard01.html

 

Onze nieuwe folders zijn er!

De Stadsboomgaard Zupthen wordt een monument:

 

Lees de Achteruit- een Vooruitblik, het Bulletin van Stadsboomgaard Zutphen. Hierin staan alle activiteiten van het afgelopen jaar en een vooruitblik naar 2014:

http://zutphen.transitiontowns.nl/wp-content/uploads/Bulletin-2013-2014-Stadsboomgaard-Zutphen-1.pdf

Op 22 november zijn de krokusbollen van het Bijenlint geplant door de kinderen uit groep 4/5 van basisschool de Bongerd.

 

Het appelfeest in de stadsboomgaard afgelopen zaterdag 12 oktober was een succes. Circa 100 bezoekers bezochten de historische boomgaard en lieten zich de appeltaart goed smaken.

http://www.contact.nl/warnsveld/artikel/731448

Op 27 september hebben de kinderen van Groep 1 van Basisschool De Bongerd appels geraapt in de boomgaard.

De kinderen van Groep 7 maakten appelmoes. In totaal 10 kilo appels voor 30 potten appelmoes.